Hovedside

Informasjon
- Videointro
- Presentasjon
- Sagt om boka
- Nytt i 4.utgave
- Bruk av boka
- Innholdsfortegnelse
- Stikkordregister
- Prøvekapittel
- FAQ: spørsmål og svar
- Kjøp boka


Ressurser
- Installasjonshjelp
- Kodesnutter
- Løsninger
- Relevante kurs
- Trykkfeil
- Lenker
- Video


Diverse
- Tilbakemelding
- Diskusjonsforum
- Om forfatteren


 
 

Installasjon - bruk helst en pakkeløsning

Det er veldig lett å komme i gang med PHP ved bruk av en pakkeløsning. Med en pakkeløsning får du installert PHP, Apache, MySQL og phpMyAdmin på 1-2-3 og du kommer dermed raskt i gang med selve programmeringen. Pakkeløsninger fins for både Windows, Mac og Linux, og gjennomgås/forklares kort i bokas kapittel 1. Stikkord er WAMP hvis du har Windows, MAMP hvis du har Mac og LAMP hvis du har Linux. Les mer i kapittel 1 (PDF).

Kjente feil og løsningsforslag

Det eksisterer for tiden ingen kjente feil med tanke på bokas gjennomgang av installasjon. Dersom du skulle oppdage feilsituasjoner/løsninger, så meld gjerne fra, for da vil denne siden oppdateres slik at andre slipper å lete etter samme feil.





Luften her er satt inn med vilje. Manuell installasjon skjer på eget ansvar!




Manuell installasjon - på eget ansvar

Det kan være grunner for at du ønsker å installere PHP, Apache, MySQL og phpMyAdmin (eller tilsvarende databasesystem) manuelt. Hvis du bruker en pakkeløsning (WAMP, MAMP, LAMP), kan du bare til en viss grad skreddersy hvordan ting skal fungere. Legg likevel merke til at pakkeløsningene er gode og fleksible, og blant annet tilbyr endringer av konfigurasjonsfilene php.ini og httpd.conf gjennom menyer og/eller et websidekontrollpanel.

Manuell installasjon ble brukt i 1. og 2. utgave av denne boka. I korte trekk gikk det ut på å laste ned Apache, installere Apache, laste ned PHP i riktig mappe, og å sette opp konfigurasjonsfilene httpd.conf og php.ini for å koble sammen Apache og PHP. Hvis en eventuelt senere skulle installere MySQL/phpMyAdmin, måtte typisk php.ini og/eller httpd.conf endres. I utgangspunktet er det ikke noe vanskelig å foreta en manuell installasjon. Oppskriften i første kapittel av 1. og 2. utgave fungerte greit under Windows XP. Etterhvert oppgraderte mange til Windows Vista, og nye versjoner av PHP og Apache 2 fungerte ikke helt knirkefritt sammen. I tillegg kjørte mange brannmurløsninger, Skype og liknende som typisk skapte problemer.

Dersom du installerer programvaren manuelt, så gjør dette på eget ansvar. Det kan være at du får problemer knyttet til installasjonen. Her er noen kjente problemstillinger og løsningsforslag. Dersom du skulle oppdage nye typiske feilsituasjoner, så meld gjerne fra, for da vil denne siden oppdateres slik at andre slipper å lete etter samme feil.

5.aug 2006: Feilmelding etter installasjon av Apache under Windows?

  • PHP er per 5.august 2006 ikke kompatibelt med 2.2.X, så derfor er det viktig å laste ned en eldre versjon av Apache, for eksempel Apache 2.0.59 og installere denne.
  • Dersom du allerede har installert en nyere Apache-versjon og får feilmelding når du starter Apache, så kan dette være årsaken. Avinstaller i så fall 2.2-versjonen. Gå til Kontrollpanel, velg "Legg til/fjern programmer". Du finner her Apache i listen. Velg Fjern. I Apache-mappen ligger fortsatt httpd.conf. Du må velge om du vil slette eller beholde innholdet. Det beste er å slette mappen, for da begynner du helt på nytt og tar ikke med evt. gamle feil du har gjort i httpd.conf.

7.aug 2006: Har du Skype?

  • Mange har meldt fra om at Skype og Apache begge krangler om port 80 og kommer i konflikt. Dermed starter ikke Apache (viser feilmelding).
  • Den beste løsningen synes å være å avinstallere/fjerne Apache og Skype, og så først installere Apache, for deretter å installere Skype igjen. Test gjerne at Apache og PHP fungerer før du legger inn Skype.